top of page

Criteriile specifice de departajare, numărul de locuri alocate și criteriile de calificare pentru Olimpiada națională „Lectura ca abilitate de viață”, etapa județeană, 9 martie 2025

  • limbaromanadb
  • Mar 7
  • 3 min read

Nr. 2411/07.03.2025


numărul de locuri alocate și criterii de calificare

pentru OLIMPIADA NAȚIONALĂ „LECTURA CA ABILITATE DE VIAȚĂ”

ANUL ȘCOLAR 2024-2025

– clasele V-VIII și clasele IX – XII –

ETAPA JUDEȚEANĂ, 09 MARTIE 2025


În conformitate cu prevederile Ordinului nr. 3035/2012 privind aprobarea Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare, cu modificările și completările ulterioare, cu Regulamentul specific de organizare şi desfășurare a olimpiadei naționale „Lectura ca abilitate de viață”,

clasele V-VIII, nr. 24412/23.01.2025, și cu Regulamentul specific de organizare şi desfășurare a olimpiadei naționale „Lectura ca abilitate de viață” - OLAV, clasele IX-XII, nr. 24413/23.01.2025, candidații care au obţinut punctaje egale la etapa județeană şi se află în situaţia calificării pentru etapa naţională a olimpiadei vor fi departajaţi în vederea participării unui singur elev/nivel astfel:

- Comisia de organizare, evaluare și soluționare a contestațiilor aplică următoarele criterii de departajare, în ordinea de mai jos:

- punctajul obținut la subiectul al III-lea;

- punctajul obținut la primul subiect;

- punctajul obținut la subiectul al II-lea.


1. La Olimpiada națională „Lectura ca abilitate de viață” – clasele V-XII - pot participa elevi din învățământul gimnazial și liceal, public și particular din România;

2. Olimpiada se desfășoară pe următoarele niveluri de învățare, după cum urmează:

GIMNAZIU:

- nivelul 1 – clasele a V-a și a VI-a;

- nivelul 2 – clasele a VII-a și a VIII-a.

LICEU:

- nivelul 1 − clasele a IX-a și a X-a;

- nivelul 2 − clasele a XI-a și a XII-a.

3. La etapa locală/județeană, rezultatele elevilor la proba scrisă se apreciază cu punctaje cuprinse între 0 și 60, fără să se acordă puncte din oficiu.

4. Calificarea la etapa superioară a competiției este condiționată de obținerea a minimum 50 de puncte.

5. Probele susținute de concurenți în cadrul olimpiadei sunt individuale și obligatorii:

Proba A - probă scrisă, susținută la toate etapele;

Proba B – proba orală, susținută numai la etapa națională

Timpul de lucru este:

Proba A: 3 ore, la toate etapele.

Proba B: 20 de minute (10 minute pentru pregătirea răspunsului și 10 minute pentru susținerea acestuia).

La etapa naţională a Olimpiadei, participă câte un elev/nivel din fiecare judeţ/sector al municipiului București, primul în ierarhia nivelului la care a concurat, cu respectarea punctajului minim prevăzut de regulament. În plus, vor participa câte 23 de elevi/nivel, care vor fi nominalizaţi de către comisia centrală, pe lista destinată locurilor suplimentare, în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute, conform clasamentului naţional realizat pe baza situaţiilor transmise de către comisiile judeţene/a municipiului București de organizare, evaluare și soluţionare a contestaţiilor, după finalizarea etapei judeţene/a sectoarelor municipiului București și calificarea participanţilor pe locurile prevăzute la art. 15 alin. (3) din Metodologia-cadru, indiferent de judeţul de provenienţă.

6. Pentru a participa la etapa naţională a Olimpiadei, participanţii trebuie să obţină la etapa judeţeană/a sectoarelor municipiului București un rezultat de cel puţin 50 de puncte. În cazul în care la nivelul judeţului/sectorului municipiului București nu există participanţi care să întrunească această condiţie, locurile astfel disponibilizate pot fi adăugate la locurile suplimentare prevăzute la art. 15 alin. (4) din Metodologia-cadru.

7. Pentru elevii care au obţinut medii/punctaje egale şi ocupă poziţii în clasament care le conferă o potenţială calificare pe locurile suplimentare, nu se face departajare, chiar dacă se depăşeşte numărul de locuri suplimentare atribuite conform Metodologiei-cadru.


Comisia județeană de organizare, evaluare și soluționare a contestațiilor

Recent Posts

See All

Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.
2017, Limba și literatura română de Dâmbovița

Insp. școlar, prof. Anca Iuga, prof. Tatiana Ghiță și prof. Violeta Bucur

© 2023 by ECO THUNDER. Proudly created with Wix.com

bottom of page