Moțiuni (teme) pentru dezbaterile din cadrul Olimpiadei naționale de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat”, etapa județeană și națională, 2025
- limbaromanadb
- Feb 11
- 2 min read
Updated: Feb 12
Conform adresei MEC nr. 24913/10.02.2025 și art. V.6 din Regulamentul specific de organizare și desfășurare a Olimpiadei naționale de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat”, aprobat cu nr. 24415/23.01.2025, moțiunile (temele) pentru dezbaterile din cadrul olimpiadei în anul școlar 2024-2025 sunt următoarele:
PENTRU ETAPA JUDEȚEANĂ:
SECȚIUNEA DEBUTANȚI
1. Acest Parlament regretă că rețelele sociale (Facebook, Tiktok, X, Instagram etc.) au înlocuit mijloacele tradiționale ca sursă dominantă de știri.
2. Acest Parlament crede că viziunea educațională actuală ar trebui să prioritizeze motivația intrinsecă în detrimentul celei extrinseci.
SECȚIUNEA AVANSAȚI
1. Acest Parlament ar interzice arta creată de Inteligența Artificială.
2. Acest Parlament consideră că țările în curs de dezvoltare ar trebui să adopte politici economice care să descurajeze explozia urbană.
PENTRU ETAPA NAȚIONALĂ:
SECȚIUNEA DEBUTANȚI
1. Acest Parlament ar înlocui organizarea pe clase și ani de studiu, ce grupează copiii în funcție de vârstă, cu distribuirea elevilor în funcție de competențe și aptitudini în învățământul preuniversitar românesc.
2. Acest Parlament regretă creșterea utilizării platformelor ușor accesibile pentru tranzacționarea de acțiuni, monede digitale și alte instrumente financiare (de exemplu: Robinhood, eToro etc.)
3. Acest Parlament crede că statele ar trebui să prioritizeze conservarea orașelor istorice în detrimentul exploatării zonelor respective pentru avantaje economice.
SECȚIUNEA AVANSAȚI
1. Acest Parlament ar reduce, la liceu, numărul de ore din trunchiul comun și curriculumul de specialitate/diferențiat în favoarea creșterii numărului de ore din curriculumul la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ)/curriculumul în dezvoltare locală (CDL).
2. Acest Parlament, ca stat democratic, ar susține consolidarea influenței organizațiilor internaționale/regionale (de exemplu: ONU, UE, ASEAN etc.) în detrimentul suveranității naționale.
3. Acest Parlament crede că guvernele ar trebui să utilizeze din ce în ce mai mult modele predictive bazate pe big data în procesul decizional, pentru a înlocui aprecierile umane (de exemplu: politica în domeniul justiției penale, alocarea resurselor de asistență medicală, dezvoltarea de locuințe).
Recent Posts
See AllRezultate finale - Olimpiada interdisciplinară Cultură și spiritualitate românească, clasele V-VIII și IX-XII, etapa județeană,...
OLIMPIADA NAȚIONALĂ „LECTURA CA ABILITATE DE VIAȚĂ” Clasele IX - XII – etapa națională, PROBA A – 28.03.2025 – CENTRUL DE EXAMEN:...
Rezultate finale - Olimpiada de limbi clasice: greacă veche, latină - etapa județeană, 21 martie 2025
Comments